INICI DEL CURS A L'ESCOLA D'ARQUITECTURA DE LA TERRA

Hem iniciat les clàsses del nou curs de Tècnic en disseny i construcció d'hábitat de terra en l'Escola d'Arquitectura de la terra.
El primer mòdul tracta el reconeixement de la terra en bioconstrucció. Les classes es divideixen en una part teòrica i una altra part mes experimental i pràctica sobre els conceptes donats.




En la part teòrica vam introduir els conceptes de densitat, humitat, retracció, expansió, cohesió, angle de fregament i resistència. Aquests conceptes son importants per entendre com es comporta la terra i les seves propietats.

Vàrem explicar la importància de la granulometria per a identificar els diferents tipus de terra que tenim i descobrir la necessitat d'ajustar la granulometria en funció del sistema constructiu que hem d'utilitzar.



Actualment la normativa referent a la construcció amb terra es troba en procés de redacció, i és el Codi Tècnic el que regula la construcció imposant uns objectius i deixant llibertat de medis per  aconseguir-los. Existeixen els Documents Bàsics on trobem els valors d'assaig de molts dels materials utilitzats en la construcció, però no tenim la terra reconeguda com a material de construcció, així que caldrà justificar els resultats i caracteritzar el material que utilitzarem. 
En la classe teòrica expliquem els assajos i les pautes a seguir per tal de complir amb el Codi Tècnic.




En acabar les classes teòriques, vàrem anar a observar l'entorn, això ens donarà molta informació d' on estem ubicats i del tipus de construcció que es propia del lloc, que s'adapta al clima i als recursos naturals dels que es disposem.










MUR DE TÀPIA BIOBUILT_TXEMA. BARCELONA

Donem per finalitzada la construcció del mur de tàpia del projecte Biobuilt_Txema. El mur s'ha executat amb tallers d'aprenentatge oberts a tothom qui vulgues experimentar i aprendre la tècnica de la Tàpia.





El procés va començar el dia 11 de gener de 2014 quan vam arribar al solar amb la nostra terra dterra 0-30, un material pensat des de l'origen per a la seva util·lització en construcció de tàpia, és el fruit de la investigació i recerca per a la normalització de la terra com a material de construcció.
Varem explicar la granulometria i composició de la terra, les seves propietats i hem pogut demostrar que no cal estabilitzar la terra amb calç, ni amb ciment, ja que amb dterra 0-30 aconseguim resistències de 50 Kp/cm2.
A partir d'aquí hem continuat els tallers amb el disseny de l'encofrat únicament amb el material disponible en el solar, llistons de fusta de 100mm x 45mm x 5100 mm i taulell d'encofrat de 2000x500x25mm. Això ens va obligar a doblar els muntants ja que la secció era insuficient per absorbir les empentes que es produeixen en el procés d'execució de la tàpia, també vàrem tenir que prescindir dels trevessers de fusta que ens lligaven tota l'estructura de l'encofrat, assumint els possibles desplomes laterals del mur. 
En els següents tallers s'explica com preparar la terra per a tapiar i com executar-ho. En finalitzar el mur vàrem desencofrar i es va poder veure el resultat del mur de tàpia, on s'explica molt be les diferents capes de compactació, i la bellesa subtil de les petites línees de diferents colors insertades a  l'interior del mur.



Els tallers:
11 gener 2014. BioBuilt(L)t_Txema
Subministrament de terra preparada per a tàpia dterra 0-30


14,15 març 2014. BioBuilt(L)t_Txema
Muntatge d'encofrat per a mur de tàpia

29,30 març 2014. BioBuilt(L)t_Txema
Execució del mur de tàpia

5,6 abril 2014. BioBuilt(L)t_Txema
Finalització i desencofrat del mur de tàpia





Total de visualitzacions de pàgina:

Amb la tecnologia de Blogger.

novetats

PROPERA TROBADA/COMPLERT
11-12-13 octubre 2013

imatges del blog

CONTACTO

Projectes, assessorament i tallers de construcció amb terra _ Aprenentatge vivencial

BTemplates.com

Pages - Menu