III JORNADES TÈCNIQUES INTERNACIONALS A L'EPS (UDG)

Aquest any les Jornades Tècniques Internacionals que es celebren a la EPS de la UDG, estan organitzades pel Moviment Nòmada i la plataforma Terram, una nova edició sota el títol d'Arquitectura Social i Autoconstrucció.







En les Jornades s'explicaran els treballs finals del Màster en construcció sostenible amb terra de la UDG, entre els que hi ha la nostra recerca del prefabricat de mur de tàpia amb terra reciclada.
Podeu seguir tots els preparatius de les jornades en: 
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.274575962708394.1073741844.225505257615465&type=1

DISSENY I MUNTAGE D'ENCOFRAT PER A MUR DE TÀPIA

Un nou repte, el disseny d'un encofrat únicament amb el material disponible en el solar, llistons de fusta de 100mm x 45mm x 5100 mm i taulell d'encofrat de 2000x500x25mm.





Vàrem decidir doblar els llistons que utilitzàvem com a muntants verticals per a poder augmentar la resistència a l'absorció del impactes de la compactació i garantir la estabilitat i el plom vertical del mur. La unió la realitzem amb els mateixos llistons tallats i units cada 50 cm.

Per tal de garantir que el mur tingui una secció constant es dissenya i fabrica una peça de fusta extreta dels llistons amb la mida del gruix del mur de tàpia i que es trava amb els muntants verticals.

En la junta d'unió entre la sobre-fonamentació i el nou mur de tàpia i per tal de millorar  la unió mecànica entre els dos elements, hi vàrem cargolar un dels llistons de fusta longitudinalment. Més endavant es reforçarà aquesta zona amb l'estabilització de la primera capa de terra amb calç hidràulica.

La fabricació i execució de l'encofrat es realitza a partir d'un taller pràctic de dos dies on vàrem explicar com treballar els materials i quines eines utilitzar per al muntatge de l'encofrat i execució del primer tram del mur de tàpia.








  



TALLER DE RECONEIXEMENT I PREPARACIÓ DE LA TERRA PER A CONSTRUIR

20,21,22 març 2014.Escuela de Arquitectura de la tierra. Bràfim
M1:Re-conociendo la Tierra en Bioconstrucción

Comencem les classes a l'Escola d'Arquitectura de la terra amb el primer Mòdul de Reconeixement de la terra en Bioconstrucció. El dissabte 22 de març farem un taller pràctic obert a tots aquells que estiguin interessats en el tema.



Escuela de Arquitectura de la tierra. Omegaligth
Ciclo de talleres 
"Reconocimiento y preparación de la tierra para construir"

"El próximo sábado día 22 de este mes se inaugura el Ciclo de Talleres EAT Omegalight 2014, con el taller “Reconocimiento y Preparación de la Tierra para Construir” de la mano de Macari de Torres, profesor de la Escuela de Arquitectura de la Tierra Omegalight e Ingeniero Geólogo fundador de Fetdeterra, entidad especializada en la investigación técnica en materiales para la construcción con Tierra.

El taller, basado en la pedagogía vivencial, combinará teoría y práctica a lo largo de cuatro horas, de 10.00h a 14.00h, en las instalaciones de campo de la Escuela de Arquitectura de la Tierra Omegalight.

Entrada Abierta y Social

La entrada al Ciclo de Talleres EAT Omegalight 2014 está abierta a toda persona interesada en el mundo de la bioconstrucción, y en este caso en concreto a aquellos quienes deseen conocer las claves de cómo reconocer y preparar adecuadamente la Tierra para poder construir.

La entrada en el Ciclo de Talleres EAT Omegalight 2014 es gratuita para los alumnos de la Escuela de Arquitectura de la Tierra Omegalight, y tiene un coste de participación de 18 euros ó 18 ECOS para el resto de personas. Con esta iniciativa, la Escuela introduce la moneda social denominada “ECO” en su organización.


El Ciclo de Talleres EAT Omegalight 2014 son actividades complementarias al curso modular de “Técnico en Diseño y Construcción de Hábitats de Tierra”, cuya periodicidad está programada de una por módulo formativo de manera genérica. Asimismo, con esta iniciativa la Escuela pretende potenciar su vocación de promover y difundir la cultura de la bioconstrucción especializada en Arquitectura de la Tierra."



TALLER D'ENCOFRAT PER A MUR DE TÀPIA

14,15 març 2014. BioBuilt(L)t_Txema
En aquest taller donarem les pautes a seguir per a replantejar i muntar l'encofrat d'un mur de tàpia

Taller és obert i gratuit per tothom


DETALLES DEL EVENTO
"Empezamos a levantar los muros! Este Viernes y Sábado con la ayuda y guía de equipo de Casa Passiva y Fetdeterra replanteamos y empezamos a realizar el entramado de madera para la realización del muro de paja y el encofrado (tapiera) para la realización del muro en Tierra.
La actividad será un trabajo "de fino" : tomar medidas, marcar la madera para el corte, fijar las piezas a la banqueta. También realizaremos  avance en la definición de detalles del proyecto después de las reflexiones surgidas en evento del pasado Sábado 8 de marzo donde se ha replanteado el uso de la estructura diseñada en los 60 por Enric Tous y recuperada para el proyecto BioBui(L)t.
Para la organización eficaz del trabajo en el espacio tan pequeño consideramos que podrán participar activamente unas 8 personas en 2 equipos de 4 personas unos de apoyo a estructura Greb y el Otro de apoyo a realización encofrado.
También seguimos necesitando realizar trabajos de acondicionamiento del espacio para preparar la llegada de las balas de paja y la fiesta del 21.3
Para organizar el espacio de trabajo os pedimos de seleccionar vuestra entrada .
Os pedimos también de llegar con vuestros guantes- calzado de seguridad y cascos si tenéis, nosotros disponemos de 5 pares de guantes."

ASSAJOS DE LíMITS D'ATTERBERG I PROCTOR

Es decideix acotar la resta d'assajos a les mostres M1, M2 i M5. Mostres prou representatives per tractar - se les dues primeres, de mostres més o menys properes a Bolumey (per sobre) i la tercera a Fuller (per sota).





Dels resultats de l'anàlisi granulomètrica es dedueix que , en general, els continguts d'argila en totes les mostres són relativament baixos ( 2-5 %). De tota manera l'alt contingut en llims fa pensar que aquests aportaran cohesió suficient per a l'execució de tàpia.
El baix contingut en argiles, lluny de perjudicar, podria ser beneficiós, ja que el mètode d'execució del tapial requereix compactació dinàmica i una elevada plasticitat del material podria esmorteir la vibració produint una disminució de la densitat final. De fet la majoria dels tapials observats per l'autor a la zona de Lleida, són d'aquestes característiques.

Assaig de límits d'Atterberg ( UNE 103-103-94 )
S'analitzaran els límits líquid ( WL ) i plàstic ( Wp ), així com els índexs de plasticitat ( Ip ) de les tres mostres. Amb l'objectiu de classificar els diferents sòls segons Carta de plasticitat de Casagrande.
Per a l'assaig se separen entre 150 i 200 gr de material passant pel tamís de 0,40 mm. Un cop humitejat i pastat el material s'assajarà amb la cullera de Casagrande.



Per a l'assaig de límit líquid es pasten dues mostres d'uns 100 gr cadascuna i amb diferent contingut d'aigua, de manera que, la primera, es tanqui a la cullera amb menys de 25 cops i la segona per sobre d'aquest valor.



De cada mostra, un cop assajada es pren  la porció de 15 gr i s'asseca al forn a 60 º per calcular la humitat. Amb les dades obtingudes es representa la gràfica que ens donarà el límit líquid, corresponent a la humitat de la mostra amb 25 cops (WL). Paral · lelament s'ha repetit l'assaig amb mostra passant pel tamís 0,08 mm.


Com era d'esperar l'assaig realitzat amb mostres de 80 micres té un límit líquid gran. 
Amb la mostra restant farem un xurro d'uns 3 mm de diàmetre fins que en aquest apareguin fissures, ho assequem al forn a 60 º i calculem la humitat. El valor obtingut és el límit plàstic del material (Wp).


L'índex de plasticitat (Ip) és la diferència entre el límit líquid i el límit plàstic.

IP = Wl - Wp

És interessant també conèixer també el límit de retracció (SL) del material per poder conèixer en quin moment aquest es mantindrà estable. Es calcula amb la fórmula. 

SL = (2,5 x LL + 45 x LP) / (LL - LP + 45)


    TABLA DE RESULTADOS.



CARTA DE PLASTICITAT DE CASAGRANDE 
Segons carta de Casagrande les tres mostres es troben a la part baixa de la línia A, tractant-se en conseqüència de terres llimoses de baixa plasticitat.


Assaig Proctor normal (UNE 103-500-94) 
Tenint en compte que el tapial és un sistema constructiu realitzat per compactació dinàmica i que s'executa en condicions d'humitat i densitat molt semblants a les de compactació de sòls i capes granulars per a bases de paviments, utilitzarem aquest assaig per calcular aquests paràmetres. Cal destacar que no podrà utilitzar-se per altres mètodes on són necessàries altres condicions d'humitat com tova, cob etc. 

Es parteix d'una mostra inicial de 15 kg de cada material, que haurem assecat prèviament. Es quartera la mostra en 5 porcions de 2500 gr cadascuna. S'humiteja cada porció de manera que tinguem dos per sota de la humitat òptima prevista, una propera a aquesta i dos per sobre. Es barregen les mostres i es deixen en repòs durant 24 h per tal d'aconseguir una humitat homogènia i l'activació de les argiles. És aconsellable protegir el material per evitar pèrdua d'humitat.



Es realitza la proveta amb el motlle de proctor, omplint-ho en tres capes amb 26 cops per capa. Pesem el conjunt i, un cop alliberada la proveta del motlle, extraiem una mostra inalterada del centre per calcular la seva humitat. A partir de la humitat, del volum i pes del motlle i terra obtenim la densitat seca del material.







Amb els valors de densitat i humitat realitzem la gràfica que representarà una corba on el punt més alt correspon al de densitat màxima i humitat òptima.



Segons la gràfica s'observen els següents resultats:

M1
M2
M5
DENSIDAD MÀXIMA
2,05 gr/cm3
2,28 gr/cm3
2,12 gr/cm3
HUMEDAD ÓPTIMA
7,90%
6,50%
12,00%


Veiem que la màxima densitat s'obté amb la mostra M2 i que amb distribucions granulomètriques amb major contingut en àrid gruixut (M1 i M5) cal major percentatge d'aigua per a una mateixa densitat.

RECONEIXEMENT I MILLORA DE LA TERRA PER A CONSTRUIR

Projecte de reconeixement i millora de la terra per a la construcció d'un hàbitat de terra, un tipus de construcció ecològica, sostenible i respectuosa amb el medi ambient.




Ens trobem a Bràfim amb els promotors del projecte de l'Escola d'Arquitectura de la terra, EAT OmegaLight.  Roger Cugat (director EAT Omegalight), Jorge Mármol (Dept. Logístico EAT Omegalight) i  Jesús A. Mármol ( Coordinador Acadèmic de EAT Omegalight)

Tenim com objectiu el reconeixement de la terra de que disposem i que prové d'una excavació propera. 
Fem una comparativa inicial de la terra amb una mostra de dterra 0-30, de granulometria ajustada. A títol comparatiu, realitzem un garbellat preliminar del dterra 0-30, amb el garbell de 2 mm, veiem que es reté més del 50 % del material en aquest sedàs. La terra a valorar prové d'una excavació propera i s'observa que més del 90 % de la mostra passa per aquest sedàs, és greixosa i molt plàstica al tacte, de manera que sembla una terra composta bàsicament de llims i argiles. S'observa presència d'algun nòdul de calcita i carbonat càlcic dispers, probablement es tracta de margues calcàries.


Es necessari corregir la terra per poder-la utilitzar en construcció. A  falta dels pertinents assajos de laboratori, fem un primer tempteig barrejant un 30% de la terra, 35% de tot-u natural 0-30 que ens aportarà sorres i graves lleixoses, i 35% de Tot-u artificial reciclat de formigó que ens donarà cubicitat i fins no argilosos, afegirem un 6% d'aigua ja que la terra es prou humida. Treballem la mostra per tal d' homogeneitzar-la.  



Amb el material resultant realitzem una proveta cúbica on es pot observar les millores en quan a estructura i capacitat portant del material, així com una cohesió més equilibrada.



Els assajos de laboratori ens ajudaran a definir amb més exactitud la formulació definitiva.

Aquest és un exemple de com, amb pocs mitjans, podem identificar i millorar la nostra terra, aprofitant recursos propis i reciclant materials, contribuint així, a l'estalvi econòmic i la preservació del medi ambient.






Total de visualitzacions de pàgina:

Amb la tecnologia de Blogger.

novetats

PROPERA TROBADA/COMPLERT
11-12-13 octubre 2013

imatges del blog

CONTACTO

Projectes, assessorament i tallers de construcció amb terra _ Aprenentatge vivencial

BTemplates.com

Pages - Menu