PREPARACIÓ DE LA TERRA IDEAL PER TÀPIA

Fruit de la recerca i evolució constant de fetdeterra neix dterra 0-50, un material pensat des de l'origen per a la seva util·lització en construcció de tàpia.








Estem en procés de caracterització i assaig del material i ja hem realitzat les primeres provetes amb resultats molt positius.





PROJECTE BioBui(L)t

BioBui(L)t és un projecte d' autoconstrucció d'un espai autogestionat situat al C/Montalegre 4. Barcelona (davant del MACBA)

Fetdeterra participa dins el projecte en la construcció del mur tapial en col.laboració amb la xarxa d'Ecoarquitectura, l'escola Origens i S-Low. 
La nostra aportació seran les terres que s'utilitzaran per al tapial i el disseny i construcció de l'encofrat que farà possible la seva execució, sempre pensant en que es un projecte d'autoconstrucció amb molt pocs recursos econòmics i on la ma d'obra no es professional.
cal pensar el encofrats fàcils de muntar, que pesin poc i que es pugui treballar en alçada amb seguretat.


Visitem el solar







ENVOLVENT D'UNA LLAR DE FOC AMB TÀPIA

Objectiu d'aquest projecte es millorar  les qualitats tèrmiques d’una llar de foc metàl·lica amb l’execució d’una envolvent de terra crua.
La xemeneia  està formada per un nucli que inclou la caixa de foc metàl·lica on es produeix la combustió de la llenya i una envolvent de 7 cm amb terra crua on, aprofitant la seva inèrcia tèrmica, s'acumula l'escalfor per desprès alliberar-lo de forma radiant,  suau i continuada. 
S'utilitza la tècnica de tàpia per reduir l'efecte de la retracció en el procés d'assecament i minimitzar la fissuració.

Avantatges per utilitzar i revestir la llar de foc:

Estalvi i eficiència.
Confort: calor radiant.
Practicitat i mínima supervisió: es un calor que dura en el temps.
Calidesa i flexibilitat de disseny harmònic 
Material natural 
Simplicitat i funcionament amb la mínima tecnologia


Aquí us deixem un recull fotogràfic del procés de disseny i execució de l'obra

PLÀNOLS






MUNTATGE I FABRICACIÓ DELS ENCOFRATS



EXECUCIÓ


EVOLUCIÓ I RESULTATS


TRANSPORT I COL.LOCACIÓ 



FUNCIONAMENT



TERRAM

Finalment hem consolidat un grup de treball al voltant de la terra com a material de construcció. El nom és Terram.
El passat mes d'octubre la Plataforma TERRAM va reunir-se per celebrar la primera trobada oficial en motiu de la seva fundació. Durant les jornades es van realitzar un seguit de tallers amb terra i diferents assajos de camp. 
Durant el transcurs de les jornades també es va realitzar la primera Assemblea General on es van tractar els principals temes de la fundació i consolidació del grup que van servir per establir la direcció a seguir.
Aquí podeu veure un petit recull fotogràfic de la trobada.


https://www.facebook.com/media/set/?set=a.251458578341879.1073741828.251013618386375&type=1

LLOSA DE 50x50x6 DE TERRA


Aquest cop hem experimentat  amb la fabricació d’una llosa de 50x50x6 de terra sense estabilitzar de consistència tova, amb la finalitat d’obtenir material per a una possible envolvent o element de divisió i tancament d’un espai, utilitzant material natural i buscant la similitud al tabic tradicional ceràmic.
Paral·lelament al material utilitzat també ens hem proposat de fabricar-les amb unes mides no estandarditzades, com una tova de gran format,  per tal d’afavorir la rapidesa de col·locació.

Conclusions a les que hem arribat:

-És molt important el curat, canviar de posició per aconseguir un curat mes uniforme i evitar fissures per retracció.
-No estabilitzar amb palla augmenta la transmissió tèrmica.
-Estabilitzar amb palla augmenta la resistència a flexió-tracció, que és el que interessa en una llosa d’aquestes mides, ja que disminueix la retracció i així s’eviten les fissures.


Aquí podeu veure diferents usos que hem donat a la llosa, fins i tot, l’hem utilitzat com a part del mobiliari del nostre stand del Saló de la Bioconstrucció de Graus i 11a Jornadas Técnicas de arquitectura tradicional i Bioconstrucción.








REHABILITACIÓ INTERIOR HABITATGE _ SISTEMA CONSTRUCTIU TRADICIONAL

El projecte és la rehabilitació de la planta primera d’una edificació de l’any 1939 construïda amb el sistema tradicional. Allí ens trobem amb tota la distribució feta de tabics ceràmics que delimiten espais sense ús.
La finalitat de la rehabilitació és convertir la primera planta en un espai habitable, amb la introducció de les peces de servei, com la cuina i els banys i l’adequació de les insta.lacions elèctriques, d’aigua i sanejament.
Hem respectat totes les divisions existents per tal de minimitzar els costos de la intervenció i hem consolidat l’estructura de bigues de fusta i el paviment ceràmic, hem recuperat les fusteries originals i alguns dels mobles.

Per diferenciar la part existent de la nova intervenció, tot el mobiliari nou és de color blanc ressaltant així els material existents com la fusta de les fusteries o el paviment ceràmic recuperat.



GRANULOMETRIA



Dins dels assajos i proves que vàrem explicar en el taller, hi havia la confecció d'una granulometria de la terra que posteriorment utilitzaríem per a la part pràctica del taller.

El mètode de determinació granulomètric consisteix en garbellar una mostra determinada mitjançant tamisos de llum coneguda. La prova també fou una demostració de com realitzar un bon assaig amb pocs mitjans, de manera que es confeccionaren els garbells reutilitzant garrafes de diferents mides. 

Degut a la impossibilitat de garbellar mides inferiors a 1 mm es realitza un assaig sedimentomètric amb l'ajut de pots de vidre on es dissol la mostra amb aigua i s'estudia la precipitació de les diferents fraccions granul·lomètriques, per tal de tenir una idea aproximada del contigut d'argila, llims i arena fina de la mostra.

Tenint en compte el pes total i els pesos retinguts , es procedeix a realitzar la corba granulomètrica. Aquesta es realitza a partir del percentatge de mostra que passa per cada garbell i els percentatges extrets de l'assaig sedimentomètric.  

La corba obtinguda es compara amb les corbes de Fuller i Bolumey modificades per a terres.

En el nostre cas es va conclore que era necessari incorporar graves de mida 5-10 mm per tal d'ajustar la corba.





ASSAJOS I PROVES D’ARREBOSSATS fetdeterra

El passat cap de setmana del 11, 12 i 13 d'octubre varem realitzar un taller sobre temes relacionats amb la construcció de terra. 
Dividit en dos grans grups: ASSAJOS / PROVES I TALLERS.

Dins dels assajos i proves vàrem experimentar: arrebossats, granulometries, evolució i envelliment de la tapia i la tova, la fabricació de lloses prefabricades de terra sense estabilitzar.

Dins dels tallers vàrem experimentar: L'arrebossat d'una paret de tàpia existent i revestiment d'un foc a terra amb tàpia.

Us deixem un resum de les conclusions fetes per al taller dels assajos sobre els arrebossats de terra, amb les diferents composició i els resultats obtinguts.






PROPERA TROBADA-SALÓ DE LA BIOCONSTRUCCIÓ DE GRAUS

La propera trobada al Saló de la Bioconstrucció de Graus del 8 al 10 de novembre.
Ens hi trobareu en un stand interactiu on adults i petits podreu experimentar amb la construcció de terra crua.
Juntament amb la fira es celebren les jornades tècniques d'Arquitectura Tradicional i Bioconstrucció, us adjunto el programa per si esteu interessats, allí trobareu tota la informació.





GRUP TALLER-TROBADA

Moltes gràcies a tots els participants del taller-trobada d'aquest cap de setmana. Ha estat molt intens i productiu. Una experiència realment gratificant i enriquidora.
Properament publicarem els resultats, anàlisis i observacions fetes al taller.


En la nostra nova web: www.fetdeterra.com


GRUP TALLER-TROBADA


Moltes gràcies a tots els participants del taller-trobada d'aquest cap de setmana. Ha estat molt intens i productiu. Una experiència realment gratificant i enriquidora.
Properament publicarem els resultats, anàlisis i observacions fetes al taller.


En la nostra nova web: www.fetdeterra.com




TALLER COMPLERT

El taller d'aquest cap de setmana està tancat. 
Si esteu interessats deixeu el vostre correu i us eviarem mes informació sobre el proper taller.
Gràcies a tothom. 

TALLER COMPLERT

El taller d'aquest cap de setmana està tancat. 
Si esteu interessats deixeu el vostre correu i us eviarem mes informació sobre el proper taller.
Gràcies a tothom. 

     

TROBADA -TALLER 11,12 i 13 D’octubre de 2013



OBJECTIUS
Intercanviar idees sobre la possibilitat de crear una xarxa o col·lectiu professional especialitzat amb terra. Compartir experiències i aprenentatges entre les diverses persones participants, buscant un projecte de futur conjunt.
Tothom qui estigui interessat en formar part del col·lectiu haurà de respondre el qüestionari adjunt per tal d’aportar idees concretes per la seva constitució.
Experimentar amb la construcció amb terra
1_Arrebossat de paret de tàpia existent.
2_Revestiment de foc a terra amb tàpia.

Els tallers es durant a terme simultàniament. Es constituiran dos grups que es podran intercanviar lliurement.

PROGRAMA

DIVENDRES 11 octubre

18:00-20:00. Arribada i reconeixement de l’entorn
20:00-20:30  Benvinguda i  presentació de les jornades.
21:00 Sopar


DISSABTE 12 octubre_Sessió 1: TALLERS I ORGANITZACIÓ DEL COL·LECTIU

10:00-14:30 Tallers:
1.     Arrebossat de paret de tàpia existent:
Anàlisis i observació en grup de les patologies trobades en la tàpia.  Preparació del mur per reparar l’arrebossat. Recepció i preparació del materials. Aplicació del la capa base.
2.     Revestiment de foc a terra:
Explicació teòrica. Recepció i preparació del materials i encofrats. Execució murs perimetrals

14:30-16:30 Dinar
16:30-18:30 Organització del col·lectiu:
Establir les bases per la formació d’un col·lectiu professional especialitzat amb construcció amb terra. Pluja d’idees aportades pels membres del grup
18:30-18:45 Descans
18:45-20:30 Conclusions per definir l’estructura del grup
21:00     Sopar i festa


DIUMENGE 13 octubre_Sessió 2..TALLERS

10:00-14:30 Tallers:
1.     Arrebossat de paret de tàpia existent:
Preparació del mur per aplicar l’arrebossat. Recepció i preparació del materials. Aplicació del revestiment d’acabat.
2.     Revestiment de foc a terra:
Explicació teòrica. Recepció i preparació del materials i encofrats. Execució de base i coberta i desencofrat.

14:30-16:30         Dinar i sobretaula de conclusions de les jornades.
16:30-18:00         Recollir i Netejar


ALLOTJAMENT
Aquells que participen en la trobada, podran allotjar-se en terreny d’acampada o en la vivenda. Es imprescindible portar sac de dormir, si disposeu de matalàs o esterilla millor portar-lo.
Disposem de connexió wifi oberta

PREU
Es dividirà entre tots els participants la despesa de la compra del menjar i les begudes. Allotjament i material per al taller gratuït





TROBADA -TALLER 11,12 i 13 D’octubre de 2013



OBJECTIUS
Intercanviar idees sobre la possibilitat de crear una xarxa o col·lectiu professional especialitzat amb terra. Compartir experiències i aprenentatges entre les diverses persones participants, buscant un projecte de futur conjunt.
Tothom qui estigui interessat en formar part del col·lectiu haurà de respondre el qüestionari adjunt per tal d’aportar idees concretes per la seva constitució.
Experimentar amb la construcció amb terra
1_Arrebossat de paret de tàpia existent.
2_Revestiment de foc a terra amb tàpia.

Els tallers es durant a terme simultàniament. Es constituiran dos grups que es podran intercanviar lliurement.

PROGRAMA

DIVENDRES 11 octubre

18:00-20:00. Arribada i reconeixement de l’entorn
20:00-20:30  Benvinguda i  presentació de les jornades.
21:00 Sopar


DISSABTE 12 octubre_Sessió 1: TALLERS I ORGANITZACIÓ DEL COL·LECTIU

10:00-14:30 Tallers:
1.     Arrebossat de paret de tàpia existent:
Anàlisis i observació en grup de les patologies trobades en la tàpia.  Preparació del mur per reparar l’arrebossat. Recepció i preparació del materials. Aplicació del la capa base.
2.     Revestiment de foc a terra:
Explicació teòrica. Recepció i preparació del materials i encofrats. Execució murs perimetrals

14:30-16:30 Dinar
16:30-18:30 Organització del col·lectiu:
Establir les bases per la formació d’un col·lectiu professional especialitzat amb construcció amb terra. Pluja d’idees aportades pels membres del grup
18:30-18:45 Descans
18:45-20:30 Conclusions per definir l’estructura del grup
21:00     Sopar i festa


DIUMENGE 13 octubre_Sessió 2..TALLERS

10:00-14:30 Tallers:
1.     Arrebossat de paret de tàpia existent:
Preparació del mur per aplicar l’arrebossat. Recepció i preparació del materials. Aplicació del revestiment d’acabat.
2.     Revestiment de foc a terra:
Explicació teòrica. Recepció i preparació del materials i encofrats. Execució de base i coberta i desencofrat.

14:30-16:30         Dinar i sobretaula de conclusions de les jornades.
16:30-18:00         Recollir i Netejar


ALLOTJAMENT
Aquells que participen en la trobada, podran allotjar-se en terreny d’acampada o en la vivenda. Es imprescindible portar sac de dormir, si disposeu de matalàs o esterilla millor portar-lo.
Disposem de connexió wifi oberta

PREU
Es dividirà entre tots els participants la despesa de la compra del menjar i les begudes. Allotjament i material per al taller gratuït





CABANES: PATOLOGIES I PROPOSTES DE REPARACIÓ

Fem un anàlisis a la construcció tradicional de les cabanes de tàpia de les nostres terres, per tal d'observar les patologies que apareixen amb el temps i fer les propostes de reparació necessàries per a consolidar la construcció.



















CABANES: PATOLOGIES I PROPOSTES DE REPARACIÓ

Fem un anàlisis a la construcció tradicional de les cabanes de tàpia de les nostres terres, per tal d'observar les patologies que apareixen amb el temps i fer les propostes de reparació necessàries per a consolidar la construcció.



















Total de visualitzacions de pàgina:

Amb la tecnologia de Blogger.

novetats

PROPERA TROBADA/COMPLERT
11-12-13 octubre 2013

imatges del blog

CONTACTO

Projectes, assessorament i tallers de construcció amb terra _ Aprenentatge vivencial

BTemplates.com

Pages - Menu